Nivel de cafeina, de la cafea si ceai, la ciocolata si aspirina
Imediat dupa ce te-ai trezit iti prepari un ceai sau o cafea? La pranz te delectezi cu un pahar de suc si un desert pe baza de ciocolata? Apelezi la o aspirina atunci cand te doare capul? La fel procedeaza milioane de oameni din toata lumea. Toate aceste produse contin un nivel mai mare sau mai mic de cafeina, care a devenit o parte din rutina de zi cu zi. Este consumata in diverse bauturi, in principal pentru cresterea nivelului de energie si imbunatatirea puterii de concentrare. Consumul moderat de cafeina are numeroase beneficii pentru santate, insa, consumata in exces, poate dauna starii de bine a organismului. Iata, deci, tot ce ar trebui sa stii despre nivelul de cafeina existent in bauturile pe care le consumi zilnic si chiar si in medicamente.
Exista numeroase bauturi si alimente in care se gaseste cafeina, precum cafea si ceai, ciocolata, sucuri racoritoare, bauturi pentru sportivi, suplimente alimentare. Cafeina este absorbita in sange si in tesuturile organismului in aproximativ 45 de minute. Este important sa stii continutul de cafeina al celor mai populare bauturi, pentru a putea sa contorizezi si sa pastrezi consumul in limitele admise.
Cafeina din cafea
Nivelul de cafeina regasit in cafea depinde de o serie de factori, inclusiv de prospetimea acesteia (cat timp a trecut de la prajire), de tipul de boabe de cafea si de modul in care este preparata. Cele mai consumate soiuri de cafea sunt Arabica si Robusta, cea din urma avand o cantitate dubla fata de Arabica.
Exista o perceptie falsa potrivit careia espresso este cea mai tare cafea. In realitate, lucrurile stau altfel. Cafeina se dizolva in functie de timpul de contact intre cafea si apa, astfel incat cafelele cu procesul de realizare cel mai rapid contin, automat, mai putina cafeina decat cele a caror preparare se intinde pe cateva minute. Astfel, in cazul unui espresso, care are maxim 75 mg de cafeina, vorbim despre o extractie aproape instantanee, in timp ce o cafea la filtru presupune o fierbere de durata si poate ajunge si la 180 mg. Ness-ul inseamna cafea fiarta de mai multe ori si are o concentratie de cafeina extrem de ridicata din cauza modului in care este obtinut.
Pentru iubitorii gustului de cafea, exista varianta Decaf.
- 1 ceasca de espresso are intre 40-75 mg, in functie de soi
- 1 cana cu cafea fiarta are intre 100-200 mg, in functie de timpul de fierbere
- 1 cana cu cafea instant are intre 65 – 100 mg
- 1 cana cu cafea decofeinizata fiarta are intre 3 – 4 mg
- 1 cana cu cafea la filtru are intre 115 – 175 mg
Cafeina din ceai
Ceaiul se obtine prin fierberea frunzelor plantei de ceai: camelia sinensis sau camelia assamica. Dupa recoltare, frunzele sunt fie uscate, fie supuse fermentarii. Aceste procedee influenteaza nivelul de cafeina (teina) din ceai. Aveti in vedere ca si timpul de infuzare al ceaiului este un factor important care determina nivelul de cafeina. Cu cat este perioada de timp este mai mare, cu atat creste aportul de cafeina.
- 1 ceasca de ceai negru are in jur de 60 – 90 mg
- 1 ceasca de ceai verde are pana la 40 – 70 mg
- 1 ceasca de ceai oolong are aproximativ 50 – 75 mg
Cafeina din medicamente
Numeroase medicamente contin cafeina, deoarece aceasta ajuta la absorbtia mai rapida in organism si la cresterea efectivitatii acestora. Cafeina este cel mai adesea intalnita in cazul analgezicelor, ca tratament impotriva durerilor de cap. Aspirina, spre exemplu, are aproximativ 65mg.
Cafeina din bauturi racoritoare si dulciuri
Numeroase bauturi racoritoare, energizante, bauturi pentru sportivi si suplimente alimentare contin cafeina. La fel si dulciurile. O cana de cacao are 4 mg/ cana, in timp ce 30 gr de ciocolata amaruie au un aport de 25 mg de cafeina.
- 1 pahar de Coca-Cola clasica are intre 30-35 mg
- 1 pahar de Pepsi clasic are intre 32-39 mg
- 1 pahar de Coca-Cola zero are aproximativ 35 mg
- 1 pahar de Pepsi dietetic are intre 27-37 mg
- 1 pahar de Mountain Dew are intre 46-55 mg
- 1 doza de Red Bull are intre 76-80 mg
Ce inseamna excesul de cafeina?
Oamenii de stiinta au desfasurat numeroase studii si cercetari pentru a afla ce cantitate de cafeina este sigura pentru consumul zilnic. Au concluzinat ca aproximativ 400 miligrame pot fi consumate de catre adultii sanatosi, fara riscul efectelor secundare sau negative. Asta inseamna aproximativ patru cesti de cafea, 10 doze de Coca-Cola sau doua pahare de energizant. Nu trebuie sa va faceti griji in legatura cu supradoza de cafeina. Pentru a fi fatal, sunt necesare 170mg/kg, ceea ce pentru o persoana cu o greutate corporala medie, presupune consumul a 80 – 100 cesti de cafea dintr-o data.
Consumul in exces, peste 400 mg pe zi, poate determina aparitia unor dezechilibre in organismul nostru. Poate fi afectat sistemul nervos central, creierul, maduva spinarii, muschii si stomacul. Poate cauza insomnie, agitatie si palpitatii si reducerea absorbtiei in organsim a fierului si zincului.