Depozitarea cafelei, sfaturi utile pentru pastrarea aromei

Cu siguranta va doriti sa va bucurati de o aroma cat mai intensa de fiecare data cand preparati cafeaua. Iubitorii de cafea trebuie sa aiba in vedere ca, dupa o luna de la prajire, dispare prospetimea, gustul si aroma specifica. Indiferent de modul de depozitare, se pierd uleiurile si alte substante volatile benefice si responsabile pentru rafinamentul cafelei.

Exista insa cateva trucuri utile pentru depozitarea cafelei astfel incat aceasta sa isi pastreze savoarea:

Cautati data prajirii pe ambalajul de cafea

Stim cu totii despre importanta alimentatiei pentru santatea si vitalitatea noastra. Atunci cand cumparam alimente, fie ca este vorba despre legume, fructe, carne, samd, data productiei este un aspect esential. Cafeaua este si ea un produs agricol, parte a alimentatiei noastre zilnice. Boabele de cafea sunt bogate in vitamine, substante minerale, grasimi naturale, etc si aduc o multime de beneficii asupra bunei functionari a organismului. Pentru ca este un produs perisabil, trebuie sa acordam importanta cuvenita prospetimii cafelei consumate. De aceea, este mult mai util sa cautam pe ambalaj data prajirii decat termenul de valabilitate.

Feriti cafeaua de principalii inamici

Cafeaua este un deliciu si, in acelasi timp, un produs pretentios si sensibil la agentii externi.  Aerul, umiditatea, caldura si lumina sunt cei patru factori care distrug gustul. Umiditatea este factorul care determina pierderea aromei pe de o parte si dezvoltarea anumitor bacterii si a mucegaiului, pe de alta parte. Contactul cu aer duce la oxidarea cafelei, aroma acesteia fiind, totodata, iremediabil alterata. Pe langa aer si umiditate, aroma cafelei mai este pusa in pericol si de caldura si de razele directe ale soarelui. Nu depozitati niciodata cafeaua intr-un loc cu temperaturi prea ridicate sau prea scazute, ori unde soarele bate direct. Uleiurile volatile din bobul de cafea sunt responsabile de savoare, iar acestea se pot evapora daca boabele de cafea prajite sunt expuse la lumina soarelui.

Cafea macinata sau cafea boabe?

Probabil sunteti tentati sa cumparati cafeaua gata macinata, din ratiuni de timp,  insa acest lucru nu este recomandat daca va doriti o cafea cu aroma si gust intens. Cafeaua rasnita se deterioreaza mult mai repede si isi pierde proprietatiile, aroma si gustul intr-o perioada de timp mai scurta fata de cafeaua boabe. Solutia? Cumparati boabe de cafea proaspat prajite si macinati-le inainte de preparare, in acest fel uleiurile volatile pastrandu-se foarte bine. Nu macinati niciodata cafeaua inainte de a o depozita.

Nu depozitati cafeaua in frigider

Exista un obicei gresit, preluat de la parintii si bunicii nostri, acela de a depozita cafeaua in frigider, respectiv congelator pentru pastrare indelungata. Temperaturile scazute nu sunt pe placul cafelei. Acestea duc la o deteriorare rapida a uleiurilor existente, la fel ca si expunerea la temperaturi ridicate. Pe scurt, diferenta de temperatura si umezeala vor strica gustul cafelei.

Cumparati cantitati mici de cafea

Este bine sa nu cumparati cantitati mari de cafea, ci sa alegeti gramaj mic. In felul acesta nu trebuie sa va faceti griji in legatura cu depozitarea acesteia. In plus, puteti experimenta mai multe feluri de cafea. Puteti fi surprinsi de complexitatea de arome si multitudinea de gusturi intalnite in cafeaua de origine. Spre exemplu, cafeaua din Burundi are note florale, de piersici, coacaze rosii cu usoara tenta de scortisoara, cea din Costa Rica are accente de ciocolata si caramel, cafeaua din Columbia are o aciditate echilibrata si note pamantii, samd.

Daca totusi preferati sa cumparati cantitate mai mare de cafea, suficienta pentru consumul lunar al intregii familii, asigurati-va ca o depozitati la temperaturi constante (fara surse de caldura in apropiere), in spatii inchise si uscate si in ambalaj/ recipient inchis etans.

Pe fiecare punga de cafea Hedone Cafe gasiti afisata data prajirii. In plus, aceasta este ambalata in pungi prevazute cu valva unisens si ziplock, asigurand protectia impotriva agentilor externi. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa va faceti griji in legatura cu solutiile de depozitare a cafelei, o puteti pastra in ambalajul sau, cu conditia sa il inchideti ermetic dupa fiecare folosire.