10 moduri inedite de a prepara cafeaua
Majoritatea adultilor, indiferent de provenienta, impart aceeasi rutina: cafeaua. Unii aleg cafea proaspat prajita, altii aleg soiuri diferite de cafea, unii prefera prajirea mai light sau dark a boabelor, insa diferenta principala consta in modul de preparare. Daca iubesti cafeaua, gustul sau profund si beneficiile pe care ti le aduce, dar vrei sa incerci ceva nou, poti sa te inspiri din metodele traditionale intalnite in diverse parti ale lumii.
Franta – Café au lait
Francezii fac din micul dejun un adevarat ritual. Servesc café au lait intr-o ceasca mare, pentru a putea sa inmoaie varful produselor de patiserie traditionale pe care le consuma – cel mai adesea un croissant. Tin ceasca cu ambele maini, nu comanda niciodata retete de cafea cu diverse arome sau cafea preparata la filtru. Frisca in cafea nu se afla in preferintele lor, dar le place sa comande o cafea dupa desert. Cel mai des servesc cafeaua in oras, café au lait sau cafeaua Pariziana cu lapte fiind cea mai populara. Aceasta se prepara din cafea rasnita pe loc si contine cantitati egale de espresso si lapte cald frotat.
Turcia – Türk Kahvesi
Boabele de cafea sunt prajite si foarte fin macinate, apoi fierte la foc mic intr-un vas traditional de cupru sau arama, numit cezve sau kahvesi. Cafeaua turceasca este nefiltrata, iar particulele de cafea rasnita – zatul – raman in ceasca. Traditia spune ca iti poti ghici viitorul in zatul ramas in ceasca de cafea, practica imprumutata si in tara noastra. Turcii adauga zahar in timpul preprararii cafelei, niciodata dupa. Aceasta cafea traditionala este intensa, cu gust puternic si aroma pregnanta. Inspirandu-se din cultura Turciei, in Romania este populara cafeaua la ibric.
Italia – Espresso Romano
Este bine cunoscuta pasiunea intalienilor pentru cafea, mai ales pentru espresso. Autenticul espresso Italian, sau „espresso Romano” este servit cu o felie de lamaie pentru a intensifica gustul si profilul aromatic. Adesea servesc cafeaua alaturi de un pahar de apa si uneori adauga lichior. Comanda espresso intotdeauna dupa masa, niciodata inainte sau in timpul si il servesc ca pe un shot, dintr-o inghititura. Cappuccino il consuma doar dimineata, iar comanda espresso-ului la pachet este considerata o lipsa de respect.
Maroc – Café des Épices
Marocanii sunt renumiti pentru mancarea condimentata, iar aceasta practica a fost atribuita si cafelei. Café des Épices sau cafea condimentata este modul lor traditional de a prepara magica licoare. Acestia adauga diverse condimente, cum ar fi nucsoara, piper negru, scortisoara sau cuisoare. Astfel intensifica aroma cafelei, precum si proprietatile sale benefice asupra sanatatii. Aceste condimente amplifica aportul de antioxidanti din cafea si functioneaza ca un antidepresiv. Cu alte cuvinte, un mod sanatos si placut de a iti incepe ziua.
Vietnam – Cafea cu ou
Cafeaua pentru vietnamezi inseamna o adevarat experienta culinara. Acestia sar peste desert si consuma cafea cu ou. Aceasta se prepara din galbenus de ou, lapte condensat, zahar alb sau brun si cafea fierbinte. Rezultatul este delicios, asemanator unui tiramisu. Preparatul are un aport important de proteine si asigura un nivel ridicat de energie.
Finlanda – Kaffeost
Probabil cel mai inedit mod de a servi cafeaua este metoda traditional finlandeza. Kaffeost inseamna cafea cu branza. Suna ciudat, insa este o practica veche de sute de ani. Cafeaua fierbinte se toarna peste branza consumata cu frecventa in Finlanda, numita “juustoleipa” si se lasa putin pentru a se combina aromele. Dupa ce cafeaua a fost bauta, se mananca si bucatile de branza. Finlandezii sunt innebuniti dupa acest mod de a consuma cafeaua. Merita incercat.
Mexico, Café de Olla
In Mexic, metoda traditionala de preparare a cafelei este foarte sanatoasa, deoarece nu sunt folosite deloc ingrediente procesate, cum ar fi zaharul. Mexicanii pregatesc si servesc cafeaua intr-o oala de lut, despre care localnicii considera ca accentueaza aroma cafelei. Cafeaua este fiarta la foc mic cu un bat de scortisoara si piloncillo, adica trestie de zahar nerafinata. Rezultatul este o cafea extrem de dulce, pe care mexicanii o consuma dimineata si dupa masa de pranz.
Spania – Cafe Bombon
La fel ca si mexicanii, spaniolilor le place cafeaua cat mai dulce. Metoda traditionala de preparare presupune amestecarea de cantitati egale de espresso si lapte condensat indulcit. Deoarece are o dulceata proeminenta – echivalentul a 14 gr de zahar – cafeaua se consuma in Mexic fara a mai adauga zahar. Pentru o varianta mai usoara si cu mai putine calorii, se poate folosi lapte de cocos condensat. Cu alte cuvinte, un desert in ceasca.
Hong Kong – Yuan Yang
Ceaiul este extrem de popular in Asia, asadar nu este de mirare faptul ca acesta este folosit si pentru prepararea cafelei. Suna ciudat, dar acest tip de bautura este consumata in aproape toate tarile din Orientul Indepartat. Se amesteca trei parti de cafea neagra cu sapte parti de ceai negru cu lapte, specific Hong Kong-ului. Rezulta o bautura cu multe beneficii pentru organism prin aportul mare de antioxidanti. Aceasta poate fi consumata atat calda, cat si rece.
Brazilia – Cafezinho
Brazilia este un mare producator de cafea, care exporta mai mult de un sfert din cantitatea consumata la nivel mondial. Aici, cafeaua se consuma in mai multe feluri, cele mai populare fiind cafe com leite si cafezhino. Prima este o cafea foarte tare, consumata in prima parte a zilei si servita cu lapte cald din abundenta. Cea de-a doua este asemanatoare unui espresso, singur diferenta fiind faptul ca zaharul se aduaga in timpul prepararii, nu dupa.